Mięty w ogrodzie. Cz. IV. Ozdobne i zapachowe odmiany uprawne.

Wszystkie gatunki i odmiany uprawne mięt są roślinami ozdobnymi, jednak niektóre z nich wyróżniają szczególne walory. Do takich należą np.

Mentha longifolia ‚Buddleja’ mięta długolistna ‚Buddleja’ 




Mentha longifolia 'Buddleja'

Mentha longifolia ‚Buddleja’

Odmiana ta dorasta do 50-70 cm wys. Łodygi w początkowej fazie rozwoju są prawie białe. Liście są wąskojajowate, srebrzyste, odlegle ząbkowane. W VI-VIII rozwijają się liliowe, drobne kwiaty skupione w grube, kłosowate kwiatostany, przypominające kwiatostany omżynu Buddleja. Bylina ta może być jasnym, srebrzystym akcentem kolorystycznym na rabacie, pożądanym zwłaszcza w sąsiedztwie roślin o niebieskich i różowych kwiatach. Jej walory smakowe są niezwykle nikłe, ale urozmaicające np. owocowe desery.

Mentha pulegium ‚Repens’  mięta polej ‚Repens’

To odmiana płożąca mięty polej. Dorasta do 5-10 cm wys., a w czasie kwitnienia osiąga 20 cm wys. Wyróżniają ją płożące łodygi, drobne liście oraz liliowe, niewielkie kwiaty skupione w piętrowo rozmieszczone okółki. Bylina ta świetnie się sprawdza w charakterze rośliny okrywowej w miejscach półcienistych i koniecznie wilgotnych. W okresie zimowym warto okryć ją gałązkami jodły lub zarzucić sosnowymi igłami. Jej walory smakowe nie są wybitne, z uwagi na znaczną zawartość w olejku pulegonu, który w dużych ilościach może być toksyczny. Nie zaleca się spożywania ziela z tej mięty. Pulegon jest naturalnym insektycydem.

Mentha pulegium 'Repens'

Mentha pulegium ‚Repens’

Mentha ‘Jokka’ mięta ‚Jokka’

Mięta ta osiąga 70-80 cm wys. W VII-VIII rozwija białaworóżowe kwiaty skupione w kłosowate kwiatostany. Tłem dla nich są bardzo ciemne, zielone liście, których powierzchnia jest mocno pobrużdżona. Wybitne są walory smakowe tej odmiany. Nutka przypomina tę swoistą dla rozmarynu. Jest nieco balsamiczna, doskonale komponuje się z czosnkiem i cytryną. Nadaje się także do bukietów z kwiatów ciętych, gdyż jest trwała po ścięciu.




Mentha 'Jokka'

Mentha ‚Jokka’

Mentha ‘Dumetorum’   mięta ‚Dumetorum’

Urokliwa odmiana mięty dorastającej do 70-100 cm wys. Posiada eleganckie, wąskojajowate, omszone, jasne liście oraz niebieskawe do liliowych kwiaty rozwijające się w VII-VIII. Wyróżnia ją nieco pikantny smak i aromat, poszatkowane lub całe liście są świetnym dodatkiem do omletów i nie tylko.

Mentha 'Hollandia'

Mentha ‚Hollandia’

Mentha ‚Hollandia’ mięta ‚Hollandia’

To bardzo piękna, wysoka odmiana, dorastająca do 80-100 cm wys. W VII-VIII rozwija jasnoliliowe, skupione w kłosowate kwiatostany kwiaty. Wykształca szerokie, jajowate, ząbkowane, owłosione, w efekcie tego szarozielone liście. Dobrze prezentuje się na rabacie bylinowej. Przydatna do sporządzania herbat o jabłkowej nucie. Poszatkowana lub nie także komponuje się m.in. z naleśnikami lub goframi polanymi malinowym sosem. Opisana też w cz. II. cyklu o miętach.

Mentha ‚Tomentosa’ mięta figowa

Mentha 'Tomentosa'

Mentha ‚Tomentosa’

Przyprawowa figowa atrakcyjna mięta, opisana w cz. II.  cyklu.

Mentha spicata var. crispa ‚Nane’ 

Piękna mięta herbaciana opisana w cz. III. cyklu o miętach.

Mentha suaveolens ‚Variegata’ tzw. mięta jabłkowa ‚Variegata’

Odmiana mięty dorastająca do 30-60 cm wys. Kwitnie VII-VIII, wykształca jasnoliliowe kwiaty. Wyróżniają ją jasnozielone, pomarszczone liście, poznaczone na brzegu nieregularną białą obwódką. Bylina ta późno rozpoczyna rozwój i wolno rośnie. Stanowi ładny akcent kolorystyczny na rabacie. Ponadto jej liście posiadają gorzko cytrynowy smaczek, stanowią ciekawy dodatek do napojów.




Mentha suaveolens 'Variegata'

Mentha suaveolens ‚Variegata’

Udostępnij ten wpis:

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Poradniki, Ziołowe ogrody tematyczne, Ziołowy zakątek i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *