Mięty w ogrodzie. Cz. III. Dobór herbacianych oraz pieprzowych olejkowych odmian uprawnych.

Odmiany pieprzowe olejkowe mięt to selekty mięty pieprzowej typowej Mentha x piperita var. piperita. Wyróżnia je wysoka zawartość olejków eterycznych.

Mentha x piperita var. piperita ‘Agnes’ mięta pieprzowa ‘Agnes’

Odmiana osiągająca 40-100 cm wys. Kwitnie VI-VIII. Forma odporna na mączniaka, wyróżnia się bardzo wysoką zawartością olejków eterycznych (2,8 %). Jest szczególnie zalecana do sporządzania naparów leczniczych, zarówno do inhalacji jak i do picia.




Mięta pieprzowa 'Agnes'

Mięta pieprzowa ‚Agnes’

Mentha x piperita var. piperita ‘Multimentha’ mięta pieprzowa turyngijska

Dorasta do 60-100 cm wys. Kwitnie VI-VIII.  Odmianę wyróżnia świeży, trawiasto-miętowy aromat z wyraźną nutą metolową. Roztarte liście ułatwiają oddychanie.

Mentha x piperita var. piperita ‘Pluto’ mięta pieprzowa ‘Pluto’

Odmiana dorastająca do 60-100 cm wys., kwitnąca w VI-VIII. Zawiera 2,8% olejków eterycznych. Jest uprawiana na plantacjach przemysłowych w celu pozyskiwania olejków eterycznych.

Mentha x piperita var. piperita 'Multimentha'

Mięta pieprzowa ‚Multimentha’

Mięty herbaciane

Odmiany, z uwagi na walory smakowe, polecane do sporządzania naparów lub jako dodatek do mieszanek herbacianych.

Mentha ‘Kentucky’ tzw. mięta z Kentucky

Odmiana dorastająca do 90 cm wysokości. Jedna z niewielu mięt, które, uprawiane w ogrodzie zimowym, przez cały rok są ulistnione i nadają się do zbioru. Doskonała do sporządzania naparów, posiada łagodny, owocowy aromat z nutą ostrego smaku mięty pieprzowej. Rozdrobnione liście są dodatkiem do dań słodkich, lodów, napojów owocowych i lemoniad.

Mentha ‘Dionysos’ tzw. mięta grecka

Osiąga 30-80 cm wys. i kwitnie w VII-VIII. Posiada zapach typowy dla mięt orientalnych. Jest doskonała do sporządzania naparów. Liście rozsypane w pomieszczeniach na podłodze nadają zapach charakterystyczny dla aromatów Bliskiego Wschodu. Liście są doskonałą przyprawą do wielu potraw, zwłaszcza do różnego rodzaju antipasti.

Mentha ‘Nemorosa’ (=’Hemingway’) tzw. mięta mojito

To odmiana pochodząca z Kuby. Wyróżnia ją łagodny, a zarazem bardzo wyrazisty miętowy aromat.  Była to ulubiona mięta Ernesta Hemingwaya, używana do przyrządzania koktajlu mojito. Jest w pełni mrozoodporna. (zdj. poniżej z prawej) Mentha 'Nemorosa'

Mentha ‘Storchennest’

Mięta o pięknym pokroju, atrakcyjnych kwiatostanach. Wyróżnia ją intensywny zapach i łagodny smak. Doskonała do lekkich naparów.




Mentha 'Storchennest'

mięta ‚Storchennest’

 

Mentha spicata var. crispa ‘Marokko’  tzw. mięta marokańska

Odmiana dorastająca do 30-60 cm wys., kwitnąca w VII-VIII. Jedna z najbardziej znanych mięt herbacianych. Doskonale komponuje się z zieloną herbatą. W uprawie wymaga zacisznego stanowiska, należy ją zabezpieczyć na zimę, jest wrażliwa na wiosenne przymrozki, dlatego warto dłużej ją pozostawić pod okrywą.

Mentha spicata var. crispa ‘Nane’ tzw. mięta turecka

Jedna z silniej rosnących mięt. Posiada intensywny smak miętowy, pozbawiony ostrości. Uznawana za jedną z najcenniejszych odmian herbacianych. Nadaje się do sporządzania czystych naparów i łączenia z czarną herbatą.

Mentha spicata var. crispa 'Nane'

Mentha spicata var. crispa ‚Nane’

Mentha suaveolens mięta jabłkowa

Dorasta do 25-60 cm wys. Kwitnie VII-VIII. Posiada łagodny, owocowy, lekko jabłkowy smak. Jest doskonała do przyrządzania herbat.

Miętowe napary

Sporządza się ze świeżych lub suszonych pędów odmian uprawnych i gatunków mięt. Należy pamiętać, że nie każdy toleruje olejek miętowy, zwłaszcza o bardzo wysokiej zawartości mentolu. Nie jest on wskazany dla kobiet w ciąży!!!

 




Udostępnij ten wpis:
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Poradniki, Tymiankowa kuchnia, Ziołowe ogrody tematyczne, Ziołowy zakątek i oznaczony tagami , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *