Mięty w ogrodzie. Cz. II. Dobór przyprawowych odmian uprawnych.

W ofercie sklepów ogrodniczych w Polsce można znaleźć coraz więcej odmian uprawnych mięt. Te selekty, będące, jak wspomniano w cz. I., chemotypami różniącymi się składem olejków eterycznych, są szczególnie licznie prezentowane na niemieckim rynku ogrodniczym.

Mięty przyprawowe:




Mentha arvensis ‘Banana’     tzw. mięta polna bananowa

Odmiana mięty polnej o wys. 20-30 cm. Kwitnienie VII-IX. Wzrost powolny. Zimą wymaga zabezpieczenia przed mrozem (patrz cz. I.). Z uwagi na bardzo delikatny smaczek, będący mieszaniną subtelnej mięty, skórki bananowej i słodyczy, nadaje się jako dodatek do deserów, azjatyckich zup i łagodnych mieszanek herbacianych.

Mentha arvensis 'Banana'

mięta polna bananowa

Mentha ‘Basilmint’ tzw. mięta bazyliowa

Osiąga 30-70 cm wys. Kwitnie VII-VIII. Doskonała mięta o lekko pieprzowym, miętowym aromacie. Może być stosowana zamiast bazylii jako dodatek do pomidorów i mozzarelli. Ponadto można ją wykorzystać do aromatyzowania pomieszczeń, odzieży. Bywa także polecana jako dodatek do kąpieli ziołowych.

Mentha 'Basilmint'

mięta bazyliowa

Mentha ‘Erdbeere’ tzw. mięta truskawkowa

Dorasta do 30-50 cm wys. Kwitnie VII-VIII. Jest jedną z najniższych mięt, może być sadzona jako roślina okrywowa albo pojemnikowa. Młode pędy pachną i smakują truskawkami, z czasem nabierają lekkiej goryczkowej nuty. Liście nadają się na herbaty, można je dodawać do deserów lub słodkich dań,  sałatek owocowych i lodów.




Mentha 'Erdbeere'

mięta truskawkowa

Mentha ‘Hillary’s Sweet Lemon’ tzw. słodka mięta cytrynowa

Osiąga 30-60 cm wys, kwitnie VII-VIII.  Uznawana za jedną z najsłodszych mięt. Jej smak jest mieszaniną bergamotki i mandarynki ze słabą mentolową nutką. Doskonały dodatek do deserów, drinków i koktajli owocowych.

Mentha ‘Hollandia’  tzw. mięta jabłkowa olbrzymia

Największa z mięt ogrodowych, osiągająca ok. 100 cm wysokości. Ozdobna z uwagi na srebrzystą barwę łodyg i liści. Posiada delikatny jabłkowy smaczek. Doskonała do przyrządzania herbat, posiekane liście przyjemnym dodatkiem do naleśników, gofrów, ciast i pieczywa, deserów truskawkowych.

Mentha  ‘Kaernten’ tzw. mięta karyncka

Odmiana o wys. 40-80 cm. Kwitnie VI-VIII. Wyróżnia ją świeży, intensywny, miętowy smak z małą nutką kminku. Mięta karyncka może być stosowana do przyprawiania pomidorów, serów, mięs oraz pierogów karynckich.

Mentha 'Mentuccia'

mięta ‚Mentuccia’

Mentha ‘Kümmel’ tzw. mięta kminkowa

Osiąga 40-80 cm wys. Kwitnie VI-VIII. Wyróżnia ją piękny pokrój oraz nieco kminkowo-oleisty, przypominający pietruszkę, smak. Jest doskonałą przyprawą do dań mięsnych, warzywnych, zapiekanek i omletów.

Mentha ‘Mentuccia’

Odmiana mięty o wys. 60-80 cm. Kwitnie VII-VIII. Bywa często stosowana w kuchni włoskiej. Posiada delikatny, nieco olejkowy i słabo terpentynowy smak. Stanowi doskonały dodatkiem do mięs, roślin strączkowych oraz jogurtów. Jest często wykorzystywana w kuchni północnoafrykańskiej i bliskowschodniej.

Mentha ‘Nepetoides’ tzw. mięta winna

Dorasta do 50-90 cm wys. Kwitnie VI-VIII. Wyróżnia ją delikatny, owocowy smak, przypominający aromat dobrego wina. Bywa wraz z winogronami winnymi ozdobą stołów przy okazji świąt winiarskich. Jest doskonałym dodatkiem do serów kozich, dobrze smakuje ze świeżymi porzeczkami.

Mentha ’Tomentosa’ tzw. mięta figowa 

Odmiana o wys. 30-60 cm. Kwitnie VI-VIII. Posiada aromat przypominający delikatny smak melonów, fig, brzoskwiń. Jest doskonałym dodatkiem do deserów owocowych i lodowych. To także piękna roślina ozdobna, wyróżniająca się srebrzystą barwą łodyg i liści. Stanowi ciekawe uzupełnienie różanych rabat.




Mentha 'Tomentosa'

mięta figowa

Mentha spicata ‘Englische Grüne’ mięta zielona ‚Englische Gruene’

Wysoka odmiana mięty dorastającej do 100 cm. Kwitnie VII-VIII. To klasyczna angielska mięta przyprawowa o świeżym , miętowym, lekko ostrym smaku. Doskonała jako mięta herbaciana, bywa stosowana w kuchni do przyprawiania jagnięciny, dziczyzny i innych ciemnych mięs, potraw z grochu, groszku z marchewką, cebuli.

Menthax  piperita var. citrata ‘Lemon’ tzw. mięta cytrynowa

Odmiana o wys. 30-70 cm. Kwitnie VII-VIII. Wyróżnia ją cytrynowo-ziołowy smak z lekko kwaskową nutą. Jest doskonałym dodatkiem do dań słodkich, lodów, sałatek owocowych i napojów.

Mentha x piperita var. piperita ‘Nigra’ tzw. czarna mięta

Osiąga 30-60 cm wys. Kwitnie VI-VIII. Jedna z najpiękniejszych mięt o ładnie zabarwionych liściach. Ozdobna odmiana, polecana do uprawy w pojemnikach. Posiada delikatny smak, z wyraźną nutą mentolową. Ciemno zabarwione szczytowe odcinki pędów są doskonałym dodatkiem do jasnych słodkich dań z twarogu i ricotty oraz sałatek owocowych.

Mentha x piperita ‘Schoko’ tzw. mięta czekoladowa

Odmiana o wys. 30-60 cm. Kwitnie VI-VIII. Z uwagi na brązowawoczerwone liście i łodygi jest niezwykle ozdobna. Wyróżnia ją łagodny i słodkawy, przypominający mleczną czekoladę, aromat z wyraźną mentolową nutą. Doskonała mięta do dań słodkich i lodów.

Udostępnij ten wpis:
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Poradniki, Tymiankowa kuchnia, Ziołowe ogrody tematyczne, Ziołowy zakątek i oznaczony tagami , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Mięty w ogrodzie. Cz. II. Dobór przyprawowych odmian uprawnych.

  1. Wiola pisze:

    Natchniona postem zaczęłam liczyć i wyszło mi, że mam 15 różnych odmian mięty: czekoladowa, jagodowa, bananowa, jabłkowa, zielona, kędzierzawa, pomarańczowa, gruszkowa, winna, figowa, bazyliowa, truskawkowa, Hillary’s Sweet Lemon, Cotton Candy i Marshmallow. Najbardziej lubię miętę bazyliową i pomarańczową, w obu, co ciekawe, wyczuwam intensywny aromat bergamotowy, ciekawą nutę aromatyczną mają mięty cukierkowe, czyli Cotton Candy i Marshmallow – są słodkie, pozbawione ostrej nuty typowej dla innych mięt.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *