Kwiaty w kostce lodu zatopione …

Wiele gatunków roślin posiada aromatyczne, jadalne kwiaty. Ich budowa jest charakterystyczna dla botanicznej rodziny, do której rośliny te przynależą. Brak naturalnych substancji trujących (uwaga na opryski chemiczne, zewnętrzne źródło  substancji trujących!!!), piękne barwy, niezwykła morfologia, często unikalny smak – oto dlaczego warto je zatopić w kostce lodu lub okruchu ciastka, ukwiecić nimi deser lodowy lub sałatkę, udekorować talerz z ciepłą lub zimną potrawą (pamiętajmy o uprzednim wypłukaniu kwiatów w wodzie).




Borago

Ogórecznik lekarski Borago officinalis należy do rodziny ogórecznikowatych Boraginaceae. Wykształca kółkowe kwiaty o średnicy 10-20 mm. Wykorzystuje się tylko błękitną koronę, którą należy w całości delikatnie oderwać od zielonego kielicha.

Lawenda wąskolistna Lavandula angustifolia to przedstawiciel jasnotowatych Lamiaceae.  Wykształca drobne kwiaty w różnych barwach (białe, jasno- i ciemnoniebieskie, różowawe, fioletowe), których aromat jest tak silny, że nie należy przesadzać z ich liczbą w potrawie.

Salvia flowers kwiaty

 

Kwiaty szałwii Salvia przypominają rozdziawiony dziób ptaka. Przyjmują różne barwy, w zależności od gatunku i odmiany. Należy oderwać barwną koronę w całości od zielonego kielicha. Jest to możliwe dzięki temu, że jej elementy są zrośnięte nasadą w rurkę.

Niezwykle aromatyczne kwiaty posiada szałwia muszkatołowa Salvia sclarea.

czosnek Allium

 

Jadalne są kwiaty wszystkich czosnków Allium, a znanych jest ponad 700 przedstawicieli tego rodzaju. Są one skupione w kwiatostan zwany baldachem. Osiągają różne rozmiary i barwy. Wyróżnia je charakterystyczny smak.

fiołek wonny Viola odorata




 

Kwiaty fiołka wonnego Viola odorata osiągają do 10 mm długości. Ponieważ tworzące koronę płatki są wolne to po oderwaniu korona rozpada się. Jadalne są także płatki odmian uprawnych tego fiołka,  żółte, białe, różowe.

 Jadalne kwiaty posiadają także: gęsiówka alpejska Arabis alpina, orlik pospolity Aquilegia vulgaris, złotnica żółta Asphodeline lutea, dzwonek brzoskwiniolistny Campanula persicifolia, judaszowiec południowy Cercis siliquastrum (słodko-kwaśny smak), robinia akacjowa Robinia pseudoacacia, nasturcja większa Tropaeolum major, dynia Cucurbita, liliowce Hemerocallis (H. dumortieri, fulva, middendroffii), ślaz piżmowy Malva moschata, szczawik Deppego Oxalis deppei (cytrynowy smak), porzeczka złota Ribes odoratum (słodki smak), bez czarny Sambucus nigra.

Udostępnij ten wpis:
Ten wpis został opublikowany w kategorii Poradniki, Tymiankowa kuchnia i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *