Fiołki (Viola) są zróżnicowane na ok. 500-600 gatunków, w zależności od ujęcia systematycznego. Występują głównie w regionach z klimatem umiarkowanym oraz w Ameryce Południowej, Australii, na wyspach pacyficznych. Wiele z nich to rośliny górskie.
Fiołek alpejski (V. alpina) występuje w Alpach Wschodnich i Karpatach, także Tatrach w Polsce. Wyróżniają go duże fioletowe kwiaty o średnicy 20-30 mm, rozwijające się w czerwcu i lipcu. W uprawie wymaga mineralnego, wapiennego kruszywa.
Fiołek wapieniolubny (V. calcarata) występuje w Alpach, południowej Jurze i zachodniej części Półwyspu Bałkańskiego. Rośnie w trawiastych murawach i na piargach. Kwiaty o średnicy 20-40 mm są fioletowe, niebieskie, żółte, białe, dwubarwne, w różnych odcieniach.
Fiołek korsykański (V. corsica) rośnie w trawiastych, górskich murawach na Korsyce, Sardynii i Elbie. Posiada fiołkowo-niebieskie kwiaty. Polecany do uprawy w szklarence.
Viola delphinantha rośnie na wapiennych skałach w górach Grecji i Bułgarii. Wyróżniają go wąskie liście oraz różowawe kwiaty o średnicy ok. 20 mm. Polecany do uprawy w tufie w szklarence albo na skalniaku, w mocno mineralnym, wapiennym podłożu. Zimą wymaga okrycia agrowłókniną i zabezpieczenia przed wilgocią ‚daszkiem’.